Na prośbę Powiatowego Lekarza Weterynarii przedstawiamy Państwu kilka faktów dotyczących pryszczycy – choroby zwierząt, która nie dotyczy bezpośrednio terenów miejskich, ale może mieć istotne skutki dla całego łańcucha rolno-spożywczego i bezpieczeństwa żywności. Przekazujemy te informacje profilaktycznie i edukacyjnie, by zwiększać świadomość oraz wspierać odpowiedzialne zachowania w kontaktach ze zwierzętami.
Czym jest pryszczyca?
Pryszczyca (FMD) to zaraźliwa choroba wirusowa, która dotyka zwierzęta parzystokopytne, m.in. bydło, owce, kozy, świnie, jelenie, a także wielbłądowate i bawoły. Więcej informacji znajdą Państwo w ulotce informacyjnej załączonej na dole artykułu.
Jak dochodzi do zakażenia i co może przenosić wirusa?
Do transmisji choroby dochodzi głównie poprzez bezpośredni kontakt między zwierzętami. Wirus może być przenoszony również przez ludzi, pojazdy, sprzęt, paszę, ściółkę oraz produkty, które miały kontakt z chorym zwierzęciem.
Zasady zapobiegania – nie tylko dla rolników
Zielonka nie jest terenem z intensywną hodowlą zwierząt gospodarskich, ale mieszkańcy mogą mieć kontakt z miejscami, w których takie zwierzęta przebywają, np. podczas wizyt na terenach wiejskich, wyjazdów lub pracy w gospodarstwach. Dlatego dobrze znać i stosować podstawowe zasady bioasekuracji, zapobiegające rozprzestrzenianiu się tej choroby.
Warto:
🔹unikać kontaktu z obcymi zwierzętami gospodarskimi i miejsc ich bytowania,
🔹nie wchodzić do obór, chlewni czy zagród bez wyraźnej potrzeby oraz bez odpowiedniego zabezpieczenia,
🔹stosować odzież i obuwie ochronne,
🔹dezynfekować sprzęt oraz ręce po kontakcie z potencjalnie zakaźnym środowiskiem.